Nieuws van de thuisfrontcommissie

De thuisfrontcommissie is in januari bij elkaar geweest. Met de coronamaatregelen hebben we nog geen concrete activiteiten, die we organiseren. Het ondersteunen van Alfred, Hannah blijft belangrijk en gaat wel door. Hieronder kunt u lezen hoe we dat doen.

De webwinkel is open.
Er zijn snoeprollen, kaarten en honing te bestellen. De honing is weer op voorraad en wordt zelfs in ijzige kou bezorgd bij klanten. Gelukkig wordt het nu wat warmer weer.

We zijn blij jullie te vertellen dat er een nieuwe penningmeester gevonden is. Jochem Goudriaan heeft deze taak overgedragen aan Daan Post uit Putten.
Jochem, dankjewel voor jouw inzet de afgelopen jaren. Daan, veel succes met deze taak.
Ook Hendrik Stevens is ons team komen versterken. We zijn gezegend met de leden in de thuisfrontcommissie en dat we goed kunnen samenwerken.
Kennen jullie alle leden al? Op de website kun je ze vinden en leren kennen

We zijn blij en dankbaar voor alle financiële steun die we krijgen, maar als TFC hebben we ook een goed voornemen. We vinden het belangrijk dat Alfred en Hannah duidelijke maandelijkse inkomsten hebben. Er is geld binnengekomen met acties en eenmalige donaties, maar dat gaat op. Het is dus nodig dat er een vaste regelmaat van giften is. U kunt ook een (klein) bedrag per maand geven. Doet u mee?

Vorige week donderdag heeft een afvaardiging van de TFC een driehoeksgesprek gehad met Wycliffe en Alfred en Hannah. Samen hebben wij de huidige tijd in Roemenië geëvalueerd en de toekomst verkend na het huidige trainingsprogramma. Als TFC zijn we blij en dankbaar met de betrokkenheid van Wycliffe, hun visie op hun werk en de wijze waarop zij hen begeleiden en ondersteunen.

Bovenstaande is zeker een dankpunt om mee te nemen. Een gebedspunt is dat Alfred en Hannah duidelijkheid mogen krijgen over hoe het verder gaat na het trainingsjaar in Roemenië. In de gebedsapp staan meer gebedspunten. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Even wennen

YEAH, de stroomuitval is voorbij!

Dan kan ik jullie mooi wat foto’s laten zien.

Waar was ik gebleven?! Onze buren inderdaad. Echt leuk! Al een paar keer kwam er iets lekkers door de deur. We hebben bij hen gegeten en zij bij ons. In het weekend vinden we meestal wel tijd om even iets uitgebreider met elkaar te praten. Ook hier zijn we ontzettend dankbaar voor.

Elke dag brengt Alfred Jelmer naar school, ondertussen kent hij de weg in Oradea. Onderweg kwam hij een wel heel bekende bus tegen! Ergens de tweede week zijn we een keer op zaterdagmiddag het centrum van de stad gaan bekijken. De gebouwen en de rivier waren prachtig, maar alle winkels zaten dicht… Weer wat geleerd!

Ik ben zelf pas vorig week pas echt alleen met de auto de stad in gegaan. Ik was uitgenodigd bij iemand die ook het trainingsprogramma hier volgt. Samen met nog een paar andere vrouwen hebben we een gezellig middag/avond gekletst met elkaar. Eerst in het Engels en daarna in mijn beste Roemeense Gebarentaal.

Via Instagram heb je het misschien al gezien, maar er zijn hier best wat nieuwe dieren te ontdekken. Kijk maar. Heb jij een idee wat dat groene kruipbeestje kan zijn?!

Doordeweeks hebben Alfred en ik een weekplanning gemaakt voor de dingen die we moeten doen. Om aansluiting en contact te krijgen met de dovengemeenschap hier, doen we mee met alles waar we voor worden gevraagd. Zo gaat Alfred naar de Bijbelstudiekring en bezoeken we op zondag de kerk. Allebei voor en door doven. Alles in gebarentaal. Wel Roemeense Gebarentaal, maar we kunnen er toch heel wat van volgen. Jelmer ook!

Er wordt één dienst per zondag gehouden. De dienst begint ongeveer rond 10:30 en het verschilt per keer hoe laat hij afgelopen is. Dat kan 12:00 zijn, maar ook 12:45. De dienst wordt begonnen door de voorganger met gebed. Daarna zijn er verschillende gemeenteleden die een lied zingen. Na het zingen worden de gebedspunten aan de aanwezigen gevraagd. De voorganger schrijft die in steekwoorden op het whiteboard aan de wand voorin de kerk. Als alle punten opgeschreven zijn gaat iedereen voor zichzelf voor alle punten bidden. Na het gebed leest iemand het Schriftgedeelte voor. Terwijl er ondertussen gecollecteerd wordt. Daarna begint de preek. Dat is een levendig gebeuren, zeker in gebarentaal, maar ook omdat er veel gebruik wordt gemaakt van beeldmateriaal in de vorm van een powerpoint. Als de preek afgelopen is sluiten we af met de mededelingen en daarna een gebed. Dan is het tijd voor koffie met wat lekkers!

ALLES UITERAARD IN GEBARENTAAL

Afgelopen zondag was het ‘dankdag’. Iedereen had wat groente of fruit meegenomen naar de kerk. Dit werd voorin de kerk tentoongesteld en na de dienst door iedereen opgegeten.

Boodschappen doen hier kost veel meer tijd dan in Nederland. De Lidl hier heeft een aantal dingen hetzelfde als in Nederland, maar ook heel veel andere dingen. We eten bijvoorbeeld dezelfde jam, maar er is bijna geen kip te bekennen. Wel ontzettend veel varkensvlees. Dat leerde een bezoekje aan de plaatselijke slager ons. De vitrine lag vol met varkenspoten, varkensoren en zeker twintig verschillende worsten.

We hebben afgesproken dat we alles gaan proberen. Samen zoeken we naar het lekkerste brood, de lekkerste melk en de lekkerste tussendoortjes om mee naar school te nemen.

Uiteraard wil ik jullie nog even wijzen op de kerstkaarten (speciaal voor ons gemaakt door een slechthorende kunstenares @shannonsart02) die je via onze webwinkel kunt bestellen en dan zijn jullie weer helemaal bijgepraat.

TOT ZIENS!