Persbericht

Familie Bout voor Wycliffe naar Roemenië

DRIEBERGEN – Alfred en Hannah Bout zijn zondagmiddag uitgezonden voor Wycliffe Bijbelvertalers. De kerkdienst, waarin zij Gods zegen vroegen over hun werk, vond plaats in de Hersteld Hervormde Gemeente te Putten. De familie Bout woont de komende tijd voor werk en verdere training in Roemenië en zal werkzaam zijn voor de vertaling van de Bijbel in gebarentalen.

Ds. M. Visser, voorganger en dovenpastor vanuit Interkerkelijk DovenPastoraat (IDP), preekte over Kolossenzen 4 met als thema: ‘Een open deur voor de boodschap van de Bijbel’. Het gezin werd toegesproken namens Wycliffe Bijbel­vertalers Nederland, vanuit hun thuisfrontcommissie en namens de kerkenraad.

Klik op de afbeelding om de dienst terug te kijken/luisteren. (Begint bij 18:01)

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich door middel van projectondersteuning en veldmedewerkers in voor het vertalen van de Bijbel, met name in minderheidstalen. De vertaling van de Bijbel in gebarentalen is daarvan een belangrijk onderdeel en krijgt wereldwijd steeds meer aandacht.

Jubileumweekend Wycliffe Bijbelvertalers 
Wycliffe Bijbel­vertalers Nederland is opgericht in 1970. De organisatie vierde juist dit weekend haar 50-jarig bestaan. Ze deden dat zaterdagavond met hun achterban via een livestream waarin de kracht van Gods Woord centraal stond: vanuit 1400 huizen werd live meegekeken. De stream wordt nog steeds goed bekeken: de teller staat inmiddels op meer dan 5600 views.    

Go with the flow

We zijn al ruim over de helft van onze studietijd. Wat gaat de tijd toch snel!  We zijn helemaal gewend aan het reilen en zeilen hier. Onze dagen zitten vol met lessen volgen, huiswerk maken, heen en terug naar het restaurant lopen, even buiten spelen of fietsen. Even bij de graafwerkzaamheden hier in de buurt kijken of naar het volleyballen en dan alweer naar bed. Jelmer is de hele dag bezig in het kinderprogramma. Ze doen een heleboel gezellige dingen samen met de kinderen.

Wat een grote machines..

Alfred is helemaal ondergedompeld in de linguïstische vaktermen, methodes en artikelen. Elke week moet hij heel wat pagina’s lezen over handvormen, ontkenning, vraagwoorden, fonologie en wat er komt kijken bij het maken van vertalingen. Ongeveer elke week moeten er onderzoeken gedaan worden, verslagen ingeleverd worden en presentaties voorbereid en gegeven worden. Alles in het Engels he?!

Even het huiswerk noteren.

 

Studeren, studeren en nog eens studeren.

Daarnaast zijn er nog steeds elke werkdag de lessen Tweede Taalverwerving. De studenten mogen ondertussen ook zelf gebaren. Echt verbazingwekkend hoe goed ze kunnen gebaren en kunnen afzien. De laatste keer dat we de woorden telden, hadden ze al ruim 200 gebaren geleerd. Momenteel zijn ze bezig met het lexicaal kunnen vertellen waar iets in een ruimte staat. vb. De rode stoel staat naast de groene tafel, links van de deur en rechts naast het raam.  Nou … dat zijn hele zinnen in Nederlandse Gebarentaal (NGT)!

Ongeveer twee weken geleden begon Hannah zich steeds meer overbodig te voelen. Alfred kon steeds beter de lessen in Amerikaanse Gebarentaal(ASL) volgen. Hannah hoefde niet meer te vertalen van gesproken Engels naar NGT en had dus tijd over.. Niet voor lang, want nu helpt ze elke dag met het klaar maken van de tussendoortjes voor de kinderen. Op dinsdag en donderdag helpt ze de hele dag waar nodig in het kinderprogramma. Daarnaast heeft ze ook de bibliotheek onder haar hoede gekregen. Ze vindt het heerlijk om iets om handen te hebben.

Creatieve uitspatting van Hannah begeleidt door een briefje van een van de kinderen.

 

Onze kleine, ow nee grote, spruit vermaakt zich ook uitstekend hier. Jelmer heeft de eerste drie weken naar al het Engels om hem heen geluisterd, maar nu heeft hij genoeg woorden om zelf hele verhalen op te kunnen hangen. Gezellig hoor! Hij praat met iedereen en is dol op de kleinere kinderen en baby’s in het kinderprogramma. Regelmatig gaan de kinderen naar buiten naar de speeltuin (wij gaan daar na schooltijd ook regelmatig naar toe), doen ze iets creatiefs, luisteren ze naar voorleesboeken of gaan ze samen iets bakken.

Lekker schommelen in de speeltuin bij het waterpark.

Woensdag 4 juli was het Independence Day hier in The States. Een vrije dag voor de meeste mensen, dus ook voor de docenten en studenten. Even een dagje niks, wij zijn de Amerikaanse cultuur ingedoken. In het centrum was een braderie met foodtrucks, springkussens en de brandweer. We hadden onze eerst corndog en Jelmer mocht de brandweer helpen met het blussen van een brandje.   ‘s Avonds was er vuurwerk bij de rivier.

Fireman Jelmer in actie.

Zoals u ziet, vermaken we ons hier uitstekend.                                                      Hartelijke groet uit The States!

Tweede Taalverwerving

In dit bericht willen we jullie een inkijkje geven in wat Alfred hier precies doet, naast het volgen van de vakken die we in onze vorige blog ‘Studieboeken zijn weer afgestoft‘ hebben besproken.

Vanaf de eerste lesdag geeft Alfred elke werkdag twee keer 50 minuten ‘les’ aan twee verschillende groepjes studenten. De studenten willen leren om via een bepaalde methode een tweede taal te leren. In dit geval is dat Nederlandse Gebarentaal (NGT). Maar er zijn ook groepjes studenten die tijdens deze zomer bijvoorbeeld Arabisch of Mandarijn leren.

Naast Alfred is er een dame, laten we haar Tessa noemen, zij is de assistente van de docent Tweede Taalverwerving. Tessa zorgt er voor dat alle benodigdheden aanwezig zijn. Hierbij moet je denken aan; voorwerpen, een camera, een schema wat behandelt moet worden, etc. De docent komt iedere sessie even kijken of alles goed verloopt en gaat dan weer weg.

De studenten, Alfred en Tessa zitten aan een ronde tafel zodat iedereen Alfred goed kan zien. Tessa vertelt tijdens de eerste sessie dat het de bedoeling is dat niemand spreekt, dat de studenten de eerste weken alleen maar luisteren en dat ze actief mee moeten doen door dingen aan te wijzen of uit te beelden.

Daarna gaat de eerst les van start. Er komt een mannelijke pop op tafel. Tessa: “Alfred, could you tell us what you call this?” (Alfred, kun je ons vertellen hoe je dit noemt?) Alfred gebaart /MAN/, hij wijst naar de pop op de tafel en herhaalt /MAN/. Daarna introduceert Tessa de vrouwelijke pop en stelt dezelfde vraag. Alfred reageert door te gebaren /VROUW/, wijst naar de pop en herhaalt /VROUW/ . Daarna stelt Alfred in NGT de vraag /MAN WAAR?/ (‘Waar is de man?’ ) en dan wijzen alle studenten zo snel mogelijk naar de juiste pop.

 

Na dit een aantal keer herhaalt te hebben met beide poppen, stelt Alfred de studenten persoonlijk de vraag waar welke pop is. Na een paar rondjes voegt Tessa een nieuwe pop toe. Dit keer een jongen en begint het hele spel weer van voren af aan. Na een ruim half uur liggen er verschillende poppen op tafel en zijn er verschillende gebaren (vb. /ZITTEN/  /STAAN/) in acties uitgebeeld.

Op deze manier leren de studenten allerlei gebaren. In de onderstaande video is te zien hoe de gebaren voor dieren worden geleerd:

Nieuwe gebaren aanleren

Uitbreiding gebarenschat dieren

Daarna wordt van alle nieuwe gebaren genummerd en op de foto gezet. Alfred herhaalt alle nummers twee keer door ze te gebaren, Tessa zorgt ervoor dat dit opgenomen wordt. Tot slot neemt ze nog een korte samenvatting op die Alfred ter plekke bedenkt met de nieuwe gebaren van deze sessie. Iedere nieuwe sessie wordt begonnen met het herhalen van de geleerde gebaren uit de vorige les. De rest van de les gaat op de manier zoals hierboven beschreven.

Ondertussen hebben de studenten al 7 sessie gehad en kennen ze al ruim 100 gebaren… Echt verbazingwekkend hoe snel deze methode gaat.