Tweede Taalverwerving

In dit bericht willen we jullie een inkijkje geven in wat Alfred hier precies doet, naast het volgen van de vakken die we in onze vorige blog ‘Studieboeken zijn weer afgestoft‘ hebben besproken.

Vanaf de eerste lesdag geeft Alfred elke werkdag twee keer 50 minuten ‘les’ aan twee verschillende groepjes studenten. De studenten willen leren om via een bepaalde methode een tweede taal te leren. In dit geval is dat Nederlandse Gebarentaal (NGT). Maar er zijn ook groepjes studenten die tijdens deze zomer bijvoorbeeld Arabisch of Mandarijn leren.

Naast Alfred is er een dame, laten we haar Tessa noemen, zij is de assistente van de docent Tweede Taalverwerving. Tessa zorgt er voor dat alle benodigdheden aanwezig zijn. Hierbij moet je denken aan; voorwerpen, een camera, een schema wat behandelt moet worden, etc. De docent komt iedere sessie even kijken of alles goed verloopt en gaat dan weer weg.

De studenten, Alfred en Tessa zitten aan een ronde tafel zodat iedereen Alfred goed kan zien. Tessa vertelt tijdens de eerste sessie dat het de bedoeling is dat niemand spreekt, dat de studenten de eerste weken alleen maar luisteren en dat ze actief mee moeten doen door dingen aan te wijzen of uit te beelden.

Daarna gaat de eerst les van start. Er komt een mannelijke pop op tafel. Tessa: “Alfred, could you tell us what you call this?” (Alfred, kun je ons vertellen hoe je dit noemt?) Alfred gebaart /MAN/, hij wijst naar de pop op de tafel en herhaalt /MAN/. Daarna introduceert Tessa de vrouwelijke pop en stelt dezelfde vraag. Alfred reageert door te gebaren /VROUW/, wijst naar de pop en herhaalt /VROUW/ . Daarna stelt Alfred in NGT de vraag /MAN WAAR?/ (‘Waar is de man?’ ) en dan wijzen alle studenten zo snel mogelijk naar de juiste pop.

 

Na dit een aantal keer herhaalt te hebben met beide poppen, stelt Alfred de studenten persoonlijk de vraag waar welke pop is. Na een paar rondjes voegt Tessa een nieuwe pop toe. Dit keer een jongen en begint het hele spel weer van voren af aan. Na een ruim half uur liggen er verschillende poppen op tafel en zijn er verschillende gebaren (vb. /ZITTEN/  /STAAN/) in acties uitgebeeld.

Op deze manier leren de studenten allerlei gebaren. In de onderstaande video is te zien hoe de gebaren voor dieren worden geleerd:

Nieuwe gebaren aanleren

Uitbreiding gebarenschat dieren

Daarna wordt van alle nieuwe gebaren genummerd en op de foto gezet. Alfred herhaalt alle nummers twee keer door ze te gebaren, Tessa zorgt ervoor dat dit opgenomen wordt. Tot slot neemt ze nog een korte samenvatting op die Alfred ter plekke bedenkt met de nieuwe gebaren van deze sessie. Iedere nieuwe sessie wordt begonnen met het herhalen van de geleerde gebaren uit de vorige les. De rest van de les gaat op de manier zoals hierboven beschreven.

Ondertussen hebben de studenten al 7 sessie gehad en kennen ze al ruim 100 gebaren… Echt verbazingwekkend hoe snel deze methode gaat.