Zomernieuws 2025

Verwondering en vernieuwing
Alfred: Begin dit jaar mocht ik als afgevaardigde van onze organisatie deelnemen aan de vijfjaarlijkse wereldconferentie van SIL Global in Zuid-Afrika. Met zo’n 350 deelnemers uit alle windstreken was het een bijzondere en intensieve week. Als een van de drie aanwezige Doven werd mijn aanwezigheid al snel letterlijk zichtbaar en sprekend. In een zaal vol horenden was ik een levend teken: de Dovengemeenschap hoort erbij. Sterker nog, ze mag niet over het hoofd worden gezien in Gods grote missie.

Ondertiteling in Nederlands, English subtitels available, gesproken vertaling is AI gegenereerd

Tijdens de conferentie vond ook de overdracht van leiderschap plaats. Het markeerde het begin van een nieuwe periode. We zien verwachtingsvol uit naar wat God gaat doen, wereldwijd én lokaal. Wat een voorrecht om mee te mogen bouwen aan Zijn werk.

Bezoeken en bouwen
De afgelopen maanden mocht ik verschillende vertaalprojecten bezoeken. Elk project is anders. Sommige zijn nog maar net gestart; daar ben ik vooral adviserend aanwezig: meedenken, vragen stellen, richting geven. Andere teams werken al langer en worden steeds zelfstandiger. Dat is ook de bedoeling, lokale vertalers worden zelf eigenaar van het proces en brengen Gods Woord in hun eigen taal tot leven.

Vanwege auteursrechten op de muziek is de ondertiteling weggevallen.. excuus!
In de Dovenclub in Roemenië laat Alfred zien hoe vertaald videomateriaal wordt beoordeeld door dove deelnemers. Het is niet zomaar een technische controle, mensen worden geraakt.
Zo is er een man die nog nooit met kerk of Bijbel in aanraking kwam. Toch raakt iets hem bij het zien van de beelden. Hij wordt enthousiast, wil meer weten. Het is bijzonder om te zien hoe het Evangelie binnenkomt.
En dan is er een vrouw, doof geboren en opgegroeid in een afgelegen Roemeens bergdorp, zonder ooit gebarentaal te hebben geleerd. Haar wereld bestond jarenlang uit stilte, ook geen gebaren. Voor het vertaalteam is het moeilijk: begrijpt ze iets niet door de vertaling, of omdat ze nooit een taal heeft gehad? Het is een confronterend moment, dat laat zien hoe kwetsbaar én waardevol dit werk is.

Een gepland bezoek aan een gesloten land kon helaas op het laatste moment niet doorgaan. Dat was pijnlijk, vooral voor de projectleider en vertalers daar, die zich hadden voorbereid en ernaar uitgekeken hadden. In plaats daarvan geef ik nu een online training van vijf dagen. Niet ideaal, maar beter dan niets. We bidden dat de verbinding stabiel blijft, dat er rust heerst in het land, en dat de deelnemers met open hart en aandacht kunnen leren.

Kleine tekenen, groot werk
In veel van wat ik doe, voel ik me soms maar klein. Maar juist dan zie ik: God werkt door gebrokenheid heen. Elk gebaar, elke vertaalde zin, elke stap in het proces is onderdeel van een groter verhaal, Zijn verhaal, vol genade, trouw en grote daden. En steeds opnieuw ontdek ik: de Dovengemeenschap is daarin geen voetnoot, maar een kostbaar hoofdstuk.

Links een Bijbel in geschreven Nederlands (2D), rechts een Bijbel in Nederlandse Gebarentaal (3D)

Leren en verbinden
Hannah: Begin mei had ik het voorrecht om acht intensieve dagen door te brengen op de EMDC-conferentie in Zelhem. Vanuit alle windstreken kwamen mensen samen op De Betteld: vier dagen training, vier dagen hoofdprogramma met ontmoeten, delen, luisteren en aanbidden. Wat een vreugde om elke ochtend te beginnen met samen zingen in allerlei (on)bekende talen, samen bidden en luisteren naar wat God op onze harten legde. Zijn werk overstijgt grenzen, culturen en talen en toch nodigt Hij elk van ons persoonlijk uit om mee te doen.

De training die ik volgde heeft diepe indruk op me gemaakt en ging over cross-cultural mentoring. Hoe begeleid je iemand die met een totaal andere culturele bril kijkt naar gezag, verwachtingen, communicatie? Het bracht me niet alleen nieuwe inzichten over hoe ik anderen mag begeleiden, maar ook over mezelf. Ik ontdekte hoezeer het ‘polderen’ (het zoeken naar consensus) in mijn Nederlandse bloed zit. Voor mijn Aziatische collega’s, gewend aan een hiërarchisch systeem, is dat echt iets vreemds. Wat een rijkdom dat we hierover in gesprek konden, met ruimte voor verwondering, begrip en humor. Dr. Sunny Hong gaf hierin leiding met zoveel wijsheid en liefde, het was een zegen om van haar te leren.

Hoopvolle signalen
Ook de workshops tijdens het hoofdprogramma waren zeer inspirerend. Artificial Intelligence (AI) in de zending, ethiek rondom copyright, impact meten met de methode Outcomes Harvest, stuk voor stuk bijdragen die mij lieten zien: God is aan het werk, ook in de vernieuwing van onze aanpak.

Maar wat me het meest raakte, was iets onverwachts: een wandeling langs de stands van organisaties. Zes jaar geleden was er niemand die iets deed voor of met Dovengemeenschappen. Deze keer telde ik minstens vijf initiatieven waarin gebarentalen en Doven bereikt worden met het Evangelie. Mijn hart sprong op van vreugde, want dáár zie ik het: de grote werken van God worden zichtbaar, óók in de marge.

Studeren met verlangen
Tegelijkertijd is mijn studie bijna afgerond: nog twee vakken, drie opdrachten. Het is stevig aanpoten, maar ook bijzonder vruchtbaar. Voor het vak Moderne Theologie dook ik in het werk van een voor mij onbekende theoloog: James Lesslie Newbigin. Hij stelt een vraag die me blijft bezighouden: Wat betekent het om het Evangelie te verkondigen in een postchristelijke cultuur? Zijn visie op zending als deelname aan Gods missie, niet als uitbreiding van onze invloed, maar als getuigen van Zijn glorie, raakt aan alles waar ik voor leef.

Dank & gebed
Dank jullie wel voor jullie meeleven, gebed en steun. Dankzij jullie betrokkenheid mogen wij blijven bijdragen aan het zichtbaar maken van Gods liefde — dichtbij, én tot aan de uiteinden van de aarde.

Gebedspunten

  • Bid mee om wijsheid in interculturele samenwerking.
  • Kracht en focus voor Hannah bij de afronding van haar studie.
  • Dank God voor de publicatie van de eerste Markus-hoofdstukken in Nederlandse Gebarentaal begin juli — een mijlpaal!

In verbondenheid,
Alfred & Hannah

Daar zijn we dan..

Maandagochtend stonden we om 07:15 met z’n drieën in Kanaleneiland, Utrecht om getest te worden. We hadden gelukkig mondmaskers in de auto liggen, want die waren ‘opeens’ verplicht. Echt lastig als je doof bent om dan te begrijpen wat een ander wil zeggen en om jezelf duidelijk te maken. Binnen 10 minuten stonden we weer buiten. Echt supersnel en helemaal niet pijnlijk. Toen begon het wachten op de uitslag die ergens tussen 21:00 en 23:59 zou komen.

Terug in Putten brachten we Jelmer naar school en gingen wij richting het gemeentehuis. Daar hadden we een afspraak om ons uit te schrijven. Toen werd het wel ‘echt’. Ook dat verliep vlot en binnen een half uur stonden we weer buiten met een bewijs van uitschrijving in het Engels.

In het bakhuisje was het serieuze opruimen en inpakken begonnen. De auto werd ingepakt. Ondertussen had Jelmer thuis gegeten en was hij weer naar school voor zijn laatste middag. Hij trakteerde op lolly’s waarmee hij zijn klasgenoten bedankte voor de lol die ze samen gehad hebben. Toen hij ’s middags thuis kwam was de auto voor de helft gevuld en werd het huisje steeds leger.

’s Avonds hielp Jelmer de boer voor het laatst met melken, terwijl wij de auto nog verder inpakten. Tegen 21:30 zat de auto helemaal propvol, de fietsen op de fietsendrager, lag Jelmer in bed en dachten wij opeens weer aan het testresultaat. Even de mail controleren en ja hoor, we hadden de uitslag al binnen. Alledrie negatief getest! Na nog even een paar uurtjes geslapen te hebben zijn we om 01:00 opgestaan en aan de reis naar Roemenië begonnen.

Daar gingen we dan…

De eerste 400 kilometer heeft Alfred gereden, terwijl Hannah en Jelmer verder sliepen. Na een wissel heeft Hannah ongeveer 3,5 uur gereden. Een korte pauze voor ontbijt en toiletbezoek was een goed moment om weer van bestuurder te wisselen. Al die tijd waren we nog steeds in Duitsland. De laatste kilometers in Duitsland en een stuk Oostenrijk in heeft Alfred gereden. Tegen 13:00 hadden we wel zin in een lunch en stopten we weer even om een bolletje te eten.

Niet te lang, dus weer wisselen van bestuurder en gaan! We waren ondertussen de Oostenrijkse grens zonder moeite gepasseerd. Tot aan de Hongaarse grens heeft Hannah gereden. Vlak voor de grens stopten we weer even om te toiletteren en te wisselen van bestuurder.

Bij de Hongaarse grens moesten we aansluiten in de rij om door de douane te gaan. We hadden alle papieren gereed. Alfred deed zijn raam open. De mevrouw vroeg naar de paspoorten. ‘Where do you go?’ ‘Romania.’ zei Alfred. ‘Transit. Okay, bye!’ en dat was het. Daar gingen we weer.

Toen we Boedapest gepasseerd waren hebben we de verhuurder geïnformeerd waar we waren, zodat hij wist hoe laat we ongeveer zouden arriveren. De Hongaarse snelwegen vielen ons ontzettend mee, dus we konden de gang er goed in houden. In één stuk zijn we door gereden naar de Roemeense grens. Daar kwamen we rond 19:15 aan. Er was geen rij bij de douane, dus we waren direct aan de beurt. De meneer vroeg in het Roemeens iets aan Alfred. Alfred wees naar zijn gehoorapparaten en overhandigde onze paspoorten. De man keek even in de paspoorten en zei ‘BYE!’ en toen konden we doorrijden..

Binnen 10 minuten waren we op de plaats van bestemming. Na wat zoeken, het was ondertussen schemerig geworden, vonden we het juiste adres. De verhuurder kwam naar buiten en wees ons het laatste stukje naar het huis. Hij deed de grote poort open en we konden de auto zo naar binnen rijden.

Heerlijk om de benen te strekken na zo’n lange reis. Wat een hartelijke ontvangst! Een prachtig huis stond op ons te wachten. Precies zoals de verhuurder ons had verteld. Er stond zelfs een maaltijd voor ons klaar. Wat hebben we daar van gesmuld!

Maaltijd

De afgelopen dagen hebben we alles uitgepakt en een plekje gegeven. We hebben lekker uitgerust van de reis en in de stad rondgekeken. We zijn op bezoek geweest bij de school van Jelmer en we hebben ondertussen een paar teamleden ontmoet.

Regelmatig posten we foto’s van ons dagelijks leven op Instagram. We gebruiken daarvoor #tfc_bout. Je kunt deze foto’s ook via onze blogpagina in het rechtermenu bekijken of via onze Facebookpagina.

TOT GAUW!

America, here we come!

Nog 24 nachtjes slapen en dan is het zover!! Tot die tijd zijn we nog druk bezig met opruimen, schoonmaken, bij elkaar zoeken en inpakken. Gelukkig hebben we ook alle drie ons visa binnen. De tickets zijn geboekt. We praten u even bij voordat we vertrekken.

Netjes thuisbezorgd!

In april heeft Hannah in Nederland een conferentie bezocht waar ze veel heeft geleerd over Scripture Engagement. Dit gaat over hoe een vertaalproject ook daadwerkelijk gebruikt kan worden door een taalgroep. Hannah heeft hier een ontzettend veel indrukken opgedaan en erg veel mensen ontmoet. Er waren 602 deelnemers uit 77 verschillende landen en 210 organisaties aanwezig op deze conferentie. Gelukkig komen de dovengemeenschappen wereldwijd steeds meer in beeld.

Pap, wat staat hier?

{wijst naar Israëlische tekens op een foto in de krant}

Ja, u kunt Hebreeuws!!

– Jelmer Bout –

Vorige week heeft Alfred te horen gekregen dat hij toe is gelaten tot het tweede jaar van zijn studie Bijbel &Exegese. Ontzettend fijn om te horen, natuurlijk. Er moeten nog drie tentamens gemaakt worden voordat we naar Amerika vertrekken. Ook de Engelse cursus die hij volgt, gaat goed. Straks in de praktijk toepassen. Hebreeuws is best wel pittig en daar moet Alfred goed z’n best voor doen. Deze lessen worden in het Engels gegeven, het lesmateriaal is ook in het Engels, dus voor hem een dubbele vertaalslag. Al doende leert men.

We zijn, samen met de Thuisfrontcommissie, nu ook actief op Instagram en Facebook!! Via deze weg hopen we nog meer mensen te bereiken en te betrekken bij ons werk. U kunt ons ook volgen! Geeft u ook aan mensen in uw omgeving door dat ze mee kunnen leven door zich te abonneren op deze blog?

Daarnaast kunnen we steeds duidelijker aangeven wat we nodig hebben qua ondersteuning. Via kleine infographics, zoals hierboven, krijgt u een inkijkje in de cijfers achter ons verhaal. De cijfers worden uiteraard regelmatig bijgewerkt.

Op 27 mei hopen we echt in het vliegtuig te stappen. Na een reis van ruim 12 uur komen we in Minneapolis aan. Daar stappen we over op een vlucht naar Grand Forks ND. Op 4 juni gaat de studie echt beginnen. We houden u op de hoogte.

We leven helemaal naar onze reis toe en hebben er ontzettend veel zin in. Heel erg bedankt voor uw en jouw meeleven. Ook de gebeden die met ons mee reizen stellen we erg op prijs! Wat bijzonder dat de Heere niet aan een tijd of een plaats vast zit, he?!

America, here we come!